Completed project – Modern French Provincial style

Jun 20, 2016 | Anoushka's Blog, Interior design and decoration

I recently worked with a wonderful client to update the ground floor of their home. When meeting initially with Annette, she felt overwhelmed by the space not knowing where to start. The main issue was storage, the family had accumulated a lot of ‘stuff’ over the years including mismatched furniture and a huge collections of books and DVD’s and so we needed to address this. Making space for creative hobbies and working from home was an important part of the brief, but Annette also wanted a new kitchen and extra storage in her lounge room with an update to their tired tiled floor, wall colour, window coverings, lighting and the majority of her furniture.

Annette kitchen final 1

Shaker style doors, blue subway tiles and Smeg cooker all add to the traditional style

We got to work on a new kitchen design keeping the main foot print but added in a long desk area with extra storage above and a dark charcoal pinboard running the length of the desktop. The family didn’t want a dine in kitchen, so it made sense to use this space wisely and turn this into the home study area. This is a light filled room and a real joy to be in. We created a little seating area in here too where Annette puts her feet up with a good book and a cuppa.

Annette kitchen 2 (2)

Extended study off of kitchen

Extended study off of kitchen

In the main dining room/lounge room we ran a new timber floor right through and into the kitchen, replaced the lighting with black chandeliers and new LED downlights, and added new curtains and blinds for softness. The new dining setting, buffet, artwork and wallpapered feature wall really add interest to this space and bring that Modern French Provincial style through.

New Designer Boys artwork

New Designer Boys artwork

Feature wall wallpaper and new dining table and buffet

Feature wall wallpaper and new dining table and buffet

With the built in TV unit finishing off the lounge area the whole ground floor now ties together as the cabinetry all follows the same style, a new soft colour palette was used throughout and the consistent flow on the timber flooring just brings it all together. Annette was so happy with how it all came together, it was great seeing the smile on her face when I went over to install the pinboard in the study and her new artwork above the buffet.

Built in TV unit

Built in TV unit

I hope this provides you all with a little inspiration. Happy decorating!

Pin It on Pinterest

Share This